Terug

Dipje of depressie?

“ik voel me depressief” wordt vaak gezegd tegenwoordig. Maar vaak wordt er door mensen mee bedoeld dat ze een slechte dag hebben, of wat somber zijn. Als je écht een depressie hebt, is er iets meer aan de hand dan dat. Depressie is echt een ziekte. Je ziet dit alleen niet van buitenaf, waardoor veel mensen met een depressie zich vaak onbegrepen voelen.

 

Dipje of depressie
De grens tussen een dip en een depressie is niet gemakkelijk om te achterhalen. Op basis van afspraken van experts wordt er geconcludeerd waar de grens precies ligt. Bij somberheidsklachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan of te kijken wat zelf gedaan kan worden. Tevens heeft niet iedereen met een depressie direct een intensieve behandeling nodig. Het is uiteraard verstandig om samen met de huisarts in de gaten houden of alles goed gaat.

Symptomen
Wat is een depressie nou eigenlijk? In de medische wereld wordt er gesproken van een depressie als iemand minstens 5 klachten heeft, voor langer dan 2 weken achter elkaar. Iemand met een depressie heeft in ieder geval last van een depressieve stemming óf een vermindering van interesse en plezier. Daarnaast heeft iemand dan dus ook nog andere klachten, zoals  slaapklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, een onrustig gevoel, veranderde eetlust en zo zijn er nog een aantal klachten die bij depressie kunnen horen. Nieuwschierig? Lees verder over de symptomen en oorzaken van een depressie. 

 

 

Ernstig? 
Een depressie kan variëren in de ernst. Hoe meer klachten, en hoe ernstiger de klachten, hoe ernstiger de depressie. Iemand met een depressie heeft vaak moeite om nog goed te functioneren, zowel op werk als thuis, en is vaak geneigd zich terug te trekken. In ernstige gevallen kan er zelfs sprake zijn van gedachten over zelfmoord.

Als er sprake is van een depressie, gebeurt er ook echt iets in de hersenen. Bepaalde stoffen worden te veel aangemaakt, ander te weinig, waardoor de klachten ontstaan of verergeren. 

 

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor een depressie. Om te beginnen een biologische: er gebeurt daadwerkelijk wat anders in je hersenen wanneer je last hebt van een depressie. Je hersenen maken te veel stresshormonen aan en te weinig stoffen die de werking daarvan weer opheffen.

Een andere oorzaak is aanleg. Dat wil zeggen dat sommige mensen kwetsbaarder zijn om een depressie te krijgen dan anderen. Net als een zwakke rug; de één heeft daar sneller last van dan de ander. Daarnaast is depressie deels erfelijk. Als er depressies in de familie voorkomen, heb je dus een grotere kans om ook een depressie te krijgen.

Tot slot hebben we ‘Life events’ oftewel grote gebeurtenissen in het leven. Vaak zijn deze aanleiding voor een depressie, maar niet altijd. Denk aan het verliezen van een dierbare, je baan kwijtraken, verhuizen, een kind krijgen, scheiding of ziek worden. Grote gebeurtenissen hebben altijd een impact op je psychische gezondheid, en de één kan daar beter mee omgaan dan de ander.

Zoals je misschien wel doorhebt is het vaak een combinatie die er voor zorgt dat iemand uiteindelijk in een depressie belandt.