Terug

Symptomen van angst

Bij een angstaanval breekt het zweet je uit, je voelt je hart bonzen, je knieën knikken, je krijgt het benauwd en je wordt duizelig of misselijk.

Angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt. Maar bij sommige mensen komt deze reactie ook voor wanneer er geen gevraag dreigt. Waarom de één wel een angststoornis ontwikkelt en de ander niet is onduidelijk. Wel spelen meerdere factoren een rol zoals het verhoogd aanmaken van het stresshormoon cortisol. Bijna één op de vijf Nederlandse volwassenen heeft in zijn leven wel eens last gehad van een angstklachten. Bij vrouwen zien we een angststoornis vaker voorkomen dan bij mannen.

Verschillende vormen

De term angststoornis is een verzamelnaam. Hieronder staan de verschillende vormen van een angststoornis uitgelegd:

  • Een paniekstoornis is een onverwachte aanval van een steeds terugkerende, overweldigende angst.
  • Een fobie is een angst voor een specifiek object of een specifieke situatie.
  • Daarentegen is bij gegeneraliseerde angst sprake van een voortdurende angst die het leven beheerst.
  • De obsessief-compulsieve stoornis (OCS) ofwel dwangneurose is een psychiatrische stoornis, met als kenmerk angstverwekkende gedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Een ongewenste gedachte keert steeds terug, vaak met een seksuele of agressieve inhoud. Dwanghandelingen kunnen dan gaan dienen om de gedachten als het ware te bezweren of te onderdrukken. Bron: Hersenstichting.nl

Herken je deze angstsymptomen of -klachten?

Wellicht is het tijd om zelf de regie te nemen en je angstklachten aan te pakken. Onze online behandeling Angst en Paniek kan je daarbij helpen. Je leert over het hoe en waarom van je klachten en hoe je klachten kunt verminderen. Ontdek wat je kunt doen om baas te worden over je angst.

Angstklachten? Start vandaag met onze online hulp

Je kan bij Therapieland direct aanmelden voor online hulp. Na registratie ontvang je een inlogcode per e-mail en je start dan vandaag nog om je angstklachten te verminderen!