Meld je direct gratis aan bij Therapieland, ontvang een e-mail met daarin de bevestiging
en ga meteen aan de slag met de eerste stappen van het Programma.

Stappen

Direct aan de slag

Wat is angst voor de tandarts?

Tandartsangst wordt gezien als een reactie op een nare ervaring in het verleden. Doordat mensen iets naars of angstigs hebben meegemaakt tijdens een eerdere behandeling hebben ze deze angst gekoppeld aan het tandartsbezoek zelf. Hierdoor gaan mensen bij een volgend tandartsbezoek ook iets naars verwachten en ontstaat er vanzelf angst. Je kunt angst vergelijken met een alarmsysteem. Vaak is het alarmsysteem heel nuttig, maar soms staat hij te strak afgesteld waardoor het alarm te vaak afgaat. Dit is vaak ook het geval bij angst voor tandarts. De angst kan weer minder worden door jezelf bloot te stellen aan situaties bij de tandarts waarbij je gaat merken dat het nare waar je bang voor bent, niet gebeurt. Dit heet exposure. Zo ontstaat er een nieuwe koppeling waarbij de tandarts gekoppeld wordt aan iets neutraals of iets rustigs.

Over het programma Angst voor de tandarts

In dit programma krijg je achtergrondinformatie over angst, dit helpt je inzicht te geven in je klachten. Daarnaast leer je door verschillende technieken je angst te verminderen. Je kunt oefenen met exposure, je krijgt handvatten aangereikt om met je tandarts te communiceren over je angst en je kunt leren rustiger te worden tijdens angstige situaties door middel van ontspanningsoefeningen. Je kunt filmpjes bekijken van andere mensen die angst hebben voor de tandarts hebben en je kunt filmpjes zien uit een tandartspraktijk. Tot slot ga je oefenen in de praktijk, door een tandarts te bezoeken.

  • Je krijgt informatie over angst.
  • Er zit een animatie over angst voor de tandarts in.
  • Je vindt voorbeeldfilmpjes van echte patiĆ«nten.
  • Je experimenteert met nieuw aangeleerd gedrag.

Aanmelden

Irma van Steijn (GZ psycholoog )

Dit programma is gemaakt vanuit een samenwerking van Therapieland met een GZ-Psycholoog gespecialiseerd in angst, een tandarts die voornamelijk werkt met angstige volwassenen en een tandarts die zich richt op het behandelen van angstige kinderen.

 

 

Wil je Therapieland uitproberen?

Aan de slag