Meld je direct gratis aan bij Therapieland, ontvang een e-mail met daarin de bevestiging
en ga meteen aan de slag met de eerste stappen van het Programma.

Stappen

Direct aan de slag

Oplossingsgericht Opvoeden

Ouders doorlopen in het programma 5 sessies waarin ze opdrachten, video's en concrete handvatten krijgen. De opdrachten zijn vaak gegoten in de vorm van spelletjes met de kinderen. Dit werkt op een speelse manier erg motiverend.

 • Problemen & oplossingen

  Opvoeden is kijken, luisteren, doen en experimenteren. Het gaat gepaard met grote en kleine hobbels. Door met andere ogen naar taaie problemen te kijken zullen er vanzelf nieuwe oplossingen ontstaan.
 • Gewenste toekomst & doelen

  In deze sessie ligt de focus op de dingen die goed gaan. Dit is nodig om gedrag binnen het gezin te veranderen. Men krijgt gezinsopdrachten  om gezamenlijk aan te werken.
 • Communiceren & omgaan met emoties

  Een belangrijk gedeelte in het programma is het herkennen van (non verbale) lichaamstaal, het oplossingsgericht reageren en het positief omgaan met problemen. 
 • Uitzonderingen op het probleem

  In deze sessie gaan jullie op zoek naar gewenste en positieve gezinssituaties. Door te zien dat er ook veel dingen wél goed gaan, stimuleert dat het vertrouwen in de toekomst. 
 • Nieuwe oplossingen uitproberen

  Geen enkel gezin leeft zonder problemen. Samenleven vraagt aanpassingen van het hele gezin. De laatste sessie gaat in op het bijstellen van gewoontes met als doel de gewenste gezinssituatie te bereiken.

Aanmelden

Lara de Bruin (Kinder- en jeugdtherapeut)

Oplossingsgericht Opvoeden levert ouders nieuwe, frisse ideeën op voor de opvoeding van hun kinderen. Met kans op meer stevigheid, meer zelfvertrouwen en meer plezier in het leven. Het zelfvertrouwen in het eigen ouderschap groeit, evenals het zelfoplossend vermogen. Oplossingsgerichte therapie verleidt deelnemers tot positief denken. Stilstaan bij dingen die we dagelijks meemaken en daarnaast doen waar we goed in zijn, maakt dat we ons gelukkig kunnen voelen.

De hulp bij opvoeden bestaat uit filmpjes, opdrachten en concrete handvaten. Deze zetten ouders en kinderen aan het denken over wat ze graag anders willen en op welke manier dat haalbaar kan zijn. Het is mogelijk om ook de naaste omgeving van het gezin toegang te geven, zoals een vriend, leerkracht, huisarts of andere begeleider. Het platform geeft ouders de ruimte om hun eigen hulpteam samen te stellen, gewoon thuis achter het beeldscherm. De ouders bepalen wie toegang krijgen tot het platform en wie welke informatie mag zien.

 

 

Voor wie: een voorbeeld

Voorbeeld: Marlou is een meisje van 11 jaar. Haar ouders zijn onlangs gescheiden. Ze is angstig en verdrietig maar praat niet graag. Ze eet minder en vermagert daardoor. Haar ouders maken zich zorgen en bezoeken met Marlou een eetkliniek. Ook de huisarts is bezorgd. Hij schrijft ijzertabletten voor en wil graag Marlou maandelijks wegen.

Het gezin krijgt een eigen plek op het platform Oplossingsgericht Opvoeden van Therapieland. Betrokkenen krijgen toegang tot het dossier van Marlou. Maandelijks zetten haar ouders haar gewicht in de digitale postbus van de huisarts. Via het platform wordt er gecommuniceerd met de leerkracht en de GGD. Hierdoor heeft iedereen heeft steeds dezelfde actuele informatie. Zelfs de echtscheiding van de ouders is geen belemmering; ’s avonds in bed kan Marlou online zien dat haar vader haar een berichtje heeft gestuurd om haar welterusten te wensen.

Marlou voelt zich blijer en het lukt haar vermagering tegen te gaan, samen met haar ouders en omgeving via Oplossingsgericht Opvoeden.

Aanmelden

Jarno Meijer (Directeur)

Oplossingsgericht Opvoeden is door Therapieland en De Geheime Tuin (GGZ voor kinderen en jongeren) ontwikkeld. Het is voor ouders met zorgen over de opvoeding van hun opgroeiende kinderen. Een platform voor hulp bij opvoeden. Gezinnen kunnen het programma op elk moment van de dag, op elke plek, samen volgen.

 

Wil je Therapieland uitproberen?

Aan de slag

Artikelen over Oplossingsgericht Opvoeden

Samen met de geheime tuin

Samen met de geheime tuin

Het programma is gemaakt in samenwerking met de geheimen tuin. Lees hier meer over de visie en missie van de geheimen tuin. lees verder

Positieve benadering

Positieve benadering

Therapieland gelooft in een positieve benadering. Dit artikel van steunpunt ADHD ondersteunt de werkwijze. lees verder

Waarom Positieve Psychologie?

Waarom Positieve Psychologie?

Therapie moet niet ellende uitdiepen, maar het leven leuker maken. lees verder

Boek oplossingsgericht opvoeden

Boek oplossingsgericht opvoeden

Lara de Bruin en Rian Meddens maakten een praktisch boek met veel leuke oefeningen om problemen in de opvoeding op een originele manier aan te pakken. lees verder