Meld je direct gratis aan bij Therapieland, ontvang een e-mail met daarin de bevestiging
en ga meteen aan de slag met de eerste stappen van het Programma.

Stappen

Direct aan de slag

Wat zijn slechte gewoontes?

Een ongewenste gewoonte begint vaak in de jeugd of adolescentie. Vaak heeft het gedrag aan het begin een functie gehad. Het kan bijvoorbeeld zijn opgetreden als reactie op een rare gebeurtenis of in een spannende en stressvolle situatie een afleiding zijn geweest. Wanneer het gedrag enigszins de spanning vermindert, houden we de gewoonte vaak in stand. Maar naar verloop van tijd verliest het gedrag vaak zijn voordelige functie en kan het je zelfs in de weg zitten. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat aangeleerde gewoontes ook weer afgeleerd kunnen worden!

Over het programma Bye bye bad habits

De behandeling is opgebouwd uit zes sessies. In de eerste sessie word je je bewust van jouw gewoonte. Dit gebeurt aan de hand van een grondige registratie van je eigen gedrag. Daarna komen de onderwerpen wilskracht en motivatie aan bod. Vervolgens wordt geprobeerd het ongewenste gedrag aan te passen naar gewenst gedrag. De sessies belichten bepaalde onderdelen die van belang zijn bij het verminderen van ongewenst gedrag. Zo komen de onderwerpen positieve psychologie, stress management, wilskracht en motivatie voorbij. Je krijgt concrete handvatten om te leren hoe je de drang naar je gewoonte kan weerstaan.

 • Je wordt je bewust wanneer en waarom je je gewoonte inzet.
 • Je kunt een inspirerend filmpje bekijken.
 • Je traint je wilskracht om van de je gewoonte af te komen
 • Je experimenteert met nieuw aangeleerd gedrag.
 • Je gaat oefenen met nieuw aangeleerd gedrag

Aanmelden

Bernard Maarsingh (Klinisch psycholoog)

Voorbeelden van ongewenste gewoonten:

 • Roken
 • Tandenknarsen
 • Neuspeuteren
 • Agressieve ontladingen
 • Haar uittrekken (trichotillomanie)
 • Zelfbeschadiging (automutilatie)
 • Te veel eten (binge eating)
 • Krabben (bij jezelf of een ander)
 • Bijten (van jezelf of bij een ander)
 • Duimzuigen
 

De behandeling van slechte gewoontes bij Therapieland

Het programma Bye Bye Bad Habits is voor iedereen die van een bepaalde gewoonte af wilt komen. Je kan in je eigen tijd en op je eigen tempo met het programma aan de slag. Aan de hand van filmpjes geven we uitleg over waar je gewoontes vandaan komen, wat de triggers zijn van je aangeleerde gedrag en hoe je er vanaf kunt komen. Met de oefeningen leer je stap voor stap baas te worden over je eigen ongewenste gedrag.

De behandeling is opgebouwd uit zes sessies. In de eerste sessie moet er een goede bewustwording van het gedrag plaatsvinden. Dit gebeurt aan de hand van een grondige registratie van je eigen gedrag. Daarna komen de onderwerpen wilskracht en motivatie aan bod. Vervolgens wordt geprobeerd het ongewenste gedrag aan te passen naar gewenst gedrag. De sessies belichten bepaalde onderdelen die van belang zijn bij het verminderen van ongewenst gedrag. Zo komen de onderwerpen positieve psychologie, stress management, gevoelssurfen en implementatie intentie voorbij. Je krijgt concrete handvatten om te leren hoe je de drang naar je gewoonte kan weerstaan. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je de hulp inschakelen van je omgeving.

Aanmelden

Suzan (Ervaringsdeskundige)

Samen met mijn POH GGZ ben ik door het programma Bad Habits in 6 weken gestopt met roken. Iets waar ik enorm trots op ben en daarom ook anderen enorm aan zou raden.

 

Wil je Therapieland uitproberen?

Aan de slag

Artikelen over Stoppen met slechte gewoontes

Wat maakt veranderen zo moeilijk?

Wat maakt veranderen zo moeilijk?

wat maakt het afleren van negatieve gewoontes zo moeilijk? Waarom is het zo makkelijk om excuses te bedenken? lees verder

Blog: Bad Habits

Blog: Bad Habits

Ongeveer 30% van alle Nederlanders rookt. Dat het schadelijk is voor je gezondheid weet de meerderheid van de rokers wel. Toch blijven veel mensen vastzitten in deze ongewenste gewoonte. Tips om er vanaf te komen! lees verder

Hoe ontstaan gewoontes?

Hoe ontstaan gewoontes?

En… kun je gewoontes doorbreken? lees verder

Reken af met slechte gewoontes: insights van 7 jaar onderzoek

Reken af met slechte gewoontes: insights van 7 jaar onderzoek

We hebben allemaal crappy gewoontes. Of dingen die we zouden willen doen, maar die maar niet lukken lees verder

Goed voornemen: Stoppen met slechte gewoontes

Goed voornemen: Stoppen met slechte gewoontes

Goede voornemens hebben we allemaal, hier vier tips om je er ook echt aan te houden! lees verder

Je eigen gewoontegedrag veranderen.

Je eigen gewoontegedrag veranderen.

Je verbeelding gebruiken om ongezond gedrag effectief te veranderen. lees verder