Terug

Dit programma is nog niet beschikbaar

Dit programma is bedoeld voor mensen die langdurig en onbeheersbaar piekeren over verscheidene zaken. Niet te verwarren met enkel piekerthema’s die herhaaldelijk aan bod komen, welke ondersteunt kunnen worden met het programma Piekeren. Het gaat hier echt om de doelgroep mensen die ‘piekeren over het piekeren’. De hoeveelheid tijd en energie zij eraan kwijt zijn, staat niet in verhouding tot de omvang van het probleem. Door de continue piekergedachten kunnen zij allerlei klachten ervaren zoals concentratie problemen, prikkelbaarheid, slaapproblemen en/of lichamelijke problemen. 

De basis van de module Gegeneraliseerde angst

Deze module is gebaseerd op de protocollaire behandeling voor een gegeneraliseerde angst van Keijsers, van Minnen en Hoogduin en maakt gebruikt van meta-cognitieve gedragstherapie en imaginaire interventie. 

Korte inhoud van deze e-Healthmodule

Het programma begint met psycho-educatie over Generaliseerde angst. Vanaf de tweede stap wordt er een piekerregistratie opdracht bijgehouden, zolang het programma of de behandeling loopt. In de tweede stap wordt ook uitleg gegeven over meta-cognities, ook wel helikopter gedachten, en wordt de deelnemer stap voor sta begeleid om zijn eigen helikopter gedachten te herkennen. In de derde stap worden de positieve en negatieve opvattingen rondom piekeren onderzocht. Het programma stelt dat het gepieker ooit begonnen is omdat het een functie had, bijvoorbeeld onderdrukken van angst voor controle verlies. Ook wordt uitleg gegeven over vermijdings- en veiligheidsgedrag. In de vierde fase kan de deelnemer oefenen met verschillende strategiee╠łn. Na de afsluiting kan de deelnemer nog 14 weekregistraties vinden. 

Achtergrondinformatie van deze module

Lars van Kessel, psycholoog en de begeleider tijdens dit traject, leidt cliënten door de modules heen als videotherapeut. In onderstaande video vertelt Lars over de achtergrond en de werkwijze van de e-healthmodule Depressie - IPT.

Direct naar deze module

e-Healthmodule beschikbaar voor Basis GGZ en Specialistische GGZ
Tijdsindicatie:  10 - 12 weken