Terug

Het programma is bedoeld voor volwassenen die last hebben van slaapklachten zoals niet in slaap vallen, niet doorslapen en te vroeg wakker worden, waarbij het programma Lekker Slapen onvoldoende effect heeft gehad, of waar elders gevolgde interventies gericht op Cognitieve Gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy onvoldoende hebben geholpen. Het is ook geschikt voor deelnemers met de diagnose insomnia. 

De basis van de module Slaaprestrictie

Het programma maakt gebruik van gedragstherapie, namelijk tijdelijke slaaprestrictie, welke is gestoeld op het principe van klassieke conditionering (de koppeling herstellen tussen bed – en slapen) en een stimulus controle oefening (het uit bed gaan als de slaap niet komt). Het is bedoeld om de drang naar slapen te verhogen en korter in bed te gaan liggen, zodat het bed weer wordt gezien als een plek waar men slaapt, in plaats van wakker ligt. 

Korte inhoud van deze e-Healthmodule

Dit programma begint direct met de oefening om een slaapdagboek bij te houden en geeft uitleg over het herstellen van de koppeling tussen slapen en de slaapkamer. In de tweede stap wordt slaaprestrictie uitgelegd. De deelnemer krijgt uitleg hoe het gemiddelde aantal uren slaap te berekenen en het is de bedoeling dat de deelnemer niet langer dan dit aantal uren op bed ligt. Met een minimum van 5 uur.

De slaap restrictie opdracht is een erg zware opdracht en begeleiding bij deze opdracht is erg belangrijk. In eerste instantie zullen vermoeidheidsklachten toenemen, omdat de drang naar slapen wordt verhoogd. Er dient te worden voorkomen dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan (waar mogelijk bv even geen auto rijden als deelnemer aangeeft dat hij in slaap dreigt vallen). Dit dient regelmatig gee╠łvalueerd te worden.

In de tweede en derde stap van dit programma wordt van de deelnemer verwacht bepaalde berekeningen te maken. Deze worden uitgelegd maar begeleiding kan wenselijk zijn.
Dit programma stelt als doel om een Slaap efficie╠łntie van 80% of hoger te bereiken. Uiteraard kan dit doel naar klinisch inzicht van de therapeut en naar behoefte van de deelnemer worden aangepast. De vierde stap 'Afsluiting' hoeft niet te betekenen dat de klachten over zijn. Er kan onder begeleiding nog door geoefend worden om het persoonlijk doel van de deelnemer te bereiken. 

Achtergrondinformatie van deze module

Lars van Kessel, psycholoog en de begeleider tijdens dit traject, leidt cliënten door de modules heen als videotherapeut. In onderstaande video vertelt Lars over de achtergrond en de werkwijze van de e-healthmodule Slaaprestrictie.

Direct naar deze module

e-Healthmodule beschikbaar voor Basis GGZSpecialistische GGZ en POH-GGZ
Tijdsindicatie: minimaal 4 weken