Terug

Dit programma is bedoeld voor jongeren (12-16) met een lichte depressie, of met somberheidsklachten. Het programma is bedoeld voor lichte tot matige problematiek en kan ook ter preventie dienen. 

De basis van de module Somberheid bij jongeren

Deze module is gebaseerd op de protocollaire behandeling voor depressie van Keijsers, van Minnen en Hoogduin. Bestaande uit activatie, ontspanning en cognitieve gedragstherapie. 

Korte inhoud van deze e-Healthmodule

In deze module wordt in de eerste sessie uitgelegd wat somberheidsklachten zijn. Daarna wordt er uitleg gegeven over het belang van sociale contacten opzoeken en leuke activiteiten uitvoeren, met als einddoel actief worden. Er wordt een activiteitendagboek bijgehouden en er wordt gekeken naar de gekozen activiteiten, zodat deze in de schema’s kunnen worden verwerkt. In de sessie daarna wordt er uitleg gegeven over de basis van cognitieve gedragstherapie en hoe een G-schema werkt. Vervolgens zijn er een aantal G-schema’s die ingevuld kunnen worden, waarna de gedachten worden uitgedaagd. Tot slot worden alternatieve gedachten geboden die de jongere kan helpen positiever te denken. 

Achtergrondinformatie van deze module

In onderstaande video wordt verteld over de achtergrond en de werkwijze van de e-healthmodule Somberheid bij jongeren.

Direct naar deze module

e-Healthmodule beschikbaar voor Basis GGZSpecialistische GGZ en POH-GGZ
Tijdsindicatie: 4 weken