< Terug naar overzicht
photo

Blik op Virtual Reality

Gepubliceerd op July 25, 2019, 11:16 a.m.

Virtual Reality is een veelbelovende behandeltechniek. Bij Therapieland geloven we in de kracht en de potentie van VR. In een interview licht Marloes van Overstraten Kruijsse - manager van het Content Development team binnen Therapieland en tevens projectleider van Virtual Reality - onder andere toe wat de redenen zijn voor het werken met VR, wat het doel is met VR, hoe de ontwikkeling in zijn werk gaat en geeft ze een stukje visie voor de toekomst.

Waarom Virtual Reality?
"We zijn om verschillende redenen aan de slag gegaan met Virtual Reality. Ten eerste omdat we denken dat we mensen daar daadwerkelijk mee kunnen helpen op een manier die én effectief is én die mensen leuk vinden om te doen. Je kunt in de spreekkamer heel veel leren en oefenen, maar de situatie waar je daadwerkelijk gespannen of angstig voor bent, is weer heel anders. Daar zit een gat tussen. Ik denk dat wij met onze Virtual Reality-programma’s dat gat kunnen dichten. Je kunt de daadwerkelijk gevreesde situatie oefenen. Op deze manier heeft het een breder effect in je eigen leven. Daarnaast is Virtual Reality heel praktisch voor behandelaren. Stel dat je een treinsituatie oefent met je cliënt, dan moet je daar bij wijze van spreken een halve dag voor inplannen. Nu kan dat gewoon in de behandelkamer. En als je merkt dat de cliënt de situatie al heeft overwonnen, dan kun je veel sneller een volgende stap maken omdat je alle situaties al paraat hebt liggen. Bovendien gaan we met Virtual Reality lekker met de tijd mee. Marloes: “Ik denk dat iedereen over een paar jaar thuis een VR-bril heeft liggen."

          "Je kunt in de spreekkamer heel veel leren en oefenen, maar de situatie waar je daadwerkelijk gespannen
          of angstig voor bent, is weer heel anders. Daar zit een gat tussen. Ik denk dat wij met onze Virtual Reality-
          programma’s dat gat kunnen dichten."

Wat is de ambitie en het doel met VR?
"Het doel dat wij hebben, niet alleen met Virtual Reality, maar ook met onze online programma’s, is het verminderen van klachten bij mensen. Met ons huidige VR-aanbod zijn we heel erg gericht op angst, maar ik hoop in de toekomst ook dat mensen door middel van VR een kijkje krijgen in de wereld van mensen met een bepaalde stoornis, of dat je met een Augmented Reality-bril altijd een hulptool bij de hand hebt. Augmented reality? Ja, met AR ben je echt in je eigen wereld. Je kunt hulptools toevoegen in je echte wereld. Bijvoorbeeld: altijd een videotherapeut bij je hebben met ontspanningsoefeningen, of een wesp om je heen laten vliegen. En er is nog veel meer mogelijk. Dat moeten we nog ontdekken."

Wat maakt VR anders dan de ‘gewone’ online programma’s?
"VR is interactiever én het is praktischer. Het is een klein onderdeel ter ondersteuning van ons andere aanbod: de online programma’s in ons platform. Met VR geef je een tool mee aan de cliënt om een bepaalde uitdaging of vaardigheid daadwerkelijk te gaan oefenen op een manier waarbij je nog iets meer controle hebt. VR is eigenlijk een veilige manier van oefenen en in die zin een hele mooie tussenstap. Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden, en je therapeut zegt tegen je ‘ga thuis maar oefenen met honden tegenkomen’, dan is die stap vaak nog te groot. VR is een veilige tussenstap waar je mensen meer motivatie voor kunt geven. Je geeft ze hiermee namelijk een succes-ervaring en daardoor meer zelfvertrouwen."

Welke mogelijkheden zijn er nu bij Therapieland?
"Voor GGZ-praktijken, GGZ-instellingen en Ziekenhuizen hebben we een op maat gemaakt Virtual Reality-aanbod ontwikkeld. Hiermee kun je samen met de cliënt in de behandelkamer oefenen met specifieke uitdagingen en vaardigheden en je kunt de cliënt deze tool ook mee naar huis geven zodat hij of zij zelf thuis, gewoon vanuit de huiskamer, op een gemakkelijke manier verder kan oefenen''

Meer informatie over VR? Neem contact op met de helpdesk via info@therapieland.nl of 020-7712848.

Nieuws