< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Agorafobie VR

Gepubliceerd op Jan. 22, 2019, 2:51 p.m.

Doelgroep

De e-Healthmodule Agorafobie - VR is ontwikkeld voor volwassenen en adolescenten die de diagnose agorafobie hebben en de confrontatie met hun angst aan willen gaan. 

De basis van de module

Het programma is ontwikkeld door Therapieland in samenwerking met twee experts: Akke Tiemersma en Bernard Maarsingh. Dit programma is gebaseerd op technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT), waarbij VR-exposure ook wordt gebruikt. 

Korte inhoud van de module

Dit programma is opgebouwd uit zes sessies. In de eerste sessie wordt er uitleg gegeven over angst en agorafobie. De tweede sessie is gericht op bewustwording, met uitleg over vermijdings- en veiligheidsgedrag. Ook starten in deze sessie de eerste exposure-oefeningen, namelijk interoceptieve exposure. De derde sessie gaat over de rol van gedachten. In de vierde sessie krijgt de cliënt uitleg over VR en start deze vorm van exposure. Nadat deze sessie afgerond is, wordt er overgegaan op in vivo exposure. Het belang van het toetsen van de verwachtingen wordt door al deze sessies heen benadrukt. In de laatste sessie stelt de cliënt een terugvalpreventieplan op. Aan het programma is nog een extra sessie toegevoegd, zodat de cliënt verder kan oefenen. 

Achtergrondinformatie van de module

Sven van Amstel en Anique Bervoets leiden de cliënten door de module heen als videotherapeut. Het programma is in chronologische volgorde opgebouwd. In onderstaande animatie uit het programma wordt uitleg gegeven over wat angst met het lichaam doet. 

 

VR in jouw praktijk?

Therapieland is druk bezig met het ontwikkelen van VR-modules. Zo zijn Alcohol - VR en Ontspanning - VR al ontwikkeld, en is Agorafobie - VR aan dit rijtje toegevoegd. Daarnaast is het ontwikkelteam druk bezig met een programma voor Presentatieangst. Heb je interesse in deze VR-modules, of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan via Eline Eelkema, eline@therapieland.nl of 06-11265886. 

Deze module is beschikbaar voor de Basis GGZ en de Specialistische GGZ
Tijdsindicatie: 8 weken

Nieuws