< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: hondenfobie VR

Gepubliceerd op Jan. 22, 2019, 2:26 p.m.

Doelgroep
Dit programma is bedoeld voor volwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst voor honden. Daarnaast zijn de programma’s: ‘Bang voor honden’ en ‘Ouders: bang voor honden ontwikkeld. Deze programma’s zijn gericht op kinderen met hondenfobie en hun ouders.
 

De basis van de modules
Dit programma bestaat voornamelijk uit VR-exposure oefeningen die zijn gebaseerd op exposure technieken uit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek blijkt namelijk dat VR-exposure vergelijkbare behandeleffecten heeft als een traditionele angststoornis behandeling (Opris et al., 2012). Er is nog weinig gericht onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Virtual Reality exposure therapy (VRET) bij hondenfobie. Wel is een vergelijkbare vorm van exposure, active-imaginal exposure, onderzocht (Rentz, 2003) en effectief gebleken in het behandelen van hondenfobie.
 

Korte inhoud van de modules
In dit VR programma kan de cliënt op een laagdrempelige manier oefenen met verschillende gevreesde situaties waaronder het aanbellen bij een huis waar een hond woont, het passeren van een hond op straat of bij de ingang van de supermarkt staat. In alle situaties kan gekozen worden uit drie honden die verschillen in drukte. Om deze oefeningen zo goed mogelijk te begeleiden staan in de stappen voor de hulpverlener uiteenlopende handvatten hoe je het programma kunt inzetten. Er worden handvatten gegeven omtrent: het gedrag van honden, vermijding en veiligheidsgedrag, de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het inzetten van gedragsexperimenten in VR en het trainen van aandacht. Voorafgaand aan deze instructies wordt er aandacht besteed aan wat hondenfobie is, de literatuur omtrent hondenfobie en VR-exposure en onze afwegingen voor dit programma.

De inhoud van het programma ‘Bang voor honden’ komt overeen met het ‘Hondenfobie VR’ programma.

Begeleiding van de module
Marloes van Overstraten leidt de ouders en kinderen door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is onderstaande video van Marloes toegevoegd. Dit is het welkomsfilmpje voor de ouders: 

De module inzetten in jouw praktijk? 
Heb je interesse in deze VR-modules, of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan via Eline Eelkema, eline@therapieland.nl of 06-11265886. 

Nieuws