< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten - jongeren

Gepubliceerd op July 25, 2019, 10:16 a.m.

Doelgroep
Dit programma is ontwikkeld voor jongeren van 12 t/m 16 jaar, die kampen met onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

De basis
Het programma is samengesteld en geschreven in samenwerking met Carine den Boer, huisarts en promovendus op het gebied van SOLK. In het programma wordt gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapeutische technieken, onderdelen uit Acceptance and Commitment Therapie en medische-hypnose oefeningen.

Korte inhoud
Het programma start met psycho-educatie over het ontstaan en instandhouden van onvoldoende verklaarde klachten. In de daarop volgende sessies krijgt de cliënt meer inzicht in de aard van de klachten en leert hij/zij omgaan met lastige gedachten. Vervolgens onderzoekt de cliënt verschillende manieren om met de klachten en de hindernissen die hierbij komen kijken om te gaan. De vijfde sessie is gewijd aan emoties. Zowel het normaliseren ervan, het herkennen, als het omgaan ermee maken onderdeel uit van deze sessie. Tenslottte werkt de cliënt toe naar een duurzaam leefpatroon waarin inspanning en ontspanning in balans zijn. 

Begeleiding
In het programma begeleiden Coen & Yvette de cliënt door het programma heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Yvette toegevoegd. 

Ouderondersteuning
Gezien ouders een grote rol kunnen spelen bij het verminderen van de klachten, is er een uitgebreide sociale omgeving ontwikkeld voor de ouders. Ouders lopen vaak rond met veel zorgen, vragen en weten niet altijd hoe ze het beste hun zoon of dochter kunnen helpen. Hier wordt uitgebreid bij stilgestaan. Dit programma is ook los in te zetten.

De twee programma's kun je vanaf nu vinden in het kind- en jeugdpakket.
Tijdsindicatie: 7 tot 12 weken

Nieuws