< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: psycho-educatie cluster C persoonlijkheidsproblematiek

Gepubliceerd op April 26, 2019, 9:35 a.m.

Doelgroep
Deze programma’s richten zich op volwassenen met cluster C persoonlijkheidsproblematiek of trekken hiervan. De programma’s zijn ontwikkeld voor volwassenen die net een diagnose hebben gekregen.

De basis
Bij de ontwikkeling van dit programma hebben we gebruik gemaakt van de kennis van experts uit het werkveld en verschillende literatuur op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek. Er is onder andere gebruik gemaakt van het 'Handboek persoonlijkheidsstoornissen' (Ingenhoven et al., 2018), 'Een persoonlijkheidsstoornis en nu?' (Thunnissen, 2012) en 'Zo ben ik nu eenmaal' (Does, van der, 2013).

Korte inhoud
Het zijn korte programma’s die voornamelijk zijn gericht op psycho-educatie. Elk programma bestaat uit twee sessies. In de eerste sessie krijgt de cliënt informatie over wat persoonlijkheidsproblematiek is en hoe dit ontstaat. Ook brengt de cliënt zijn eigen klachten in kaart. In de tweede sessie wordt er ingegaan op de mogelijke problemen waar de cliënt tegenaan loopt in het dagelijks leven. Het gaat hierin onder andere over zelfbeeld en coping.

Voor de sociale omgeving
Bij elk programma is er een uitgebreid programma geschreven voor de sociale omgeving. Het eerste deel van het programma is voornamelijk gericht op psycho-educatie en bevat informatie over wat persoonlijkheidsproblematiek is en hoe het ontstaat. In de tweede sessie wordt er ingegaan op het omgaan met de persoonlijkheidsproblematiek van hun bekende. Het bevat tips en tevens is er aandacht voor het zorgen voor zichzelf. Deze programma’s voor de sociale omgeving zijn ook los beschikbaar.

Begeleiding
Verschillende videotherapeuten begeleiden de cliënt door de modules heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Esther, GZ-psycholoog, toegevoegd. Zij is een van de videotherapeuten in het programma 'Vermijdende-persoonlijkheidsproblematiek'.

Deze programma's inzetten in jouw praktijk?

Deze programma's zijn beschikbaar voor de basis- en de specialistische GGZ. Meer informatie? Neem contact op met de helpdesk via info@therapieland.nl of 020-7712848.


Tijdsindicatie: 2 tot 4 weken

Nieuws