< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: psycho-educatie voor andere gespecificeerde persoonlijkheidsproblematiek

Gepubliceerd op June 27, 2019, 10 a.m.

Doelgroep

Dit programma richt zich op volwassenen met andere gespecificeerde persoonlijkheidsproblematiek. Het programma is ontwikkeld voor volwassenen die net een diagnose hebben gekregen.

De basis

Bij de ontwikkeling van dit programma hebben we gebruik gemaakt van de kennis van experts uit het werkveld en verschillende literatuur op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek. Er is onder andere gebruik gemaakt van het 'Handboek persoonlijkheidsstoornissen' (Ingenhoven et al., 2018), 'Een persoonlijkheidsstoornis en nu?' (Thunnissen, 2012) en 'Zo ben ik nu eenmaal' (Does, van der, 2013).

Korte inhoud

Het is een kort programma dat zich voornamelijk richt op psycho-educatie. Het programma bestaat uit twee sessies. In de eerste sessie krijgt de cliënt informatie over wat (andere gespecificeerde) persoonlijkheidsproblematiek is en hoe dit ontstaat. Ook brengt de cliënt zijn eigen klachten in kaart. In de tweede sessie wordt er ingegaan op de mogelijke problemen waar de cliënt tegenaan loopt in het dagelijks leven. Het gaat hierin onder andere over zelfbeeld en coping.

Voor de sociale omgeving

Er is een uitgebreid programma geschreven voor de sociale omgeving. Het eerste deel van het programma is voornamelijk gericht op psycho-educatie en bevat informatie over wat (andere gespecificeerde) persoonlijkheidsproblematiek is en hoe het ontstaat. In de tweede sessie wordt er ingegaan op het omgaan met de persoonlijkheidsproblematiek van hun bekende. Het bevat tips en tevens is er aandacht voor het zorgen voor zichzelf. Deze programma’s voor de sociale omgeving zijn ook los beschikbaar.

Begeleiding

Verschillende videotherapeuten begeleiden de cliënt door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Yvette, psycholoog, toegevoegd. Zij is een van de videotherapeuten in het programma 'Andere gespecificeerde persoonlijkheidsproblematiek'.

Nieuws