< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Programma's voor anorexia

Gepubliceerd op March 18, 2019, 5 p.m.

Samen met ervaringsdeskundigen en GZ-psychologen zijn er diverse programma’s voor mensen met een eetstoornis ontwikkeld. De cliënt wordt tijdens het volgen van de programma’s bijgestaan door verschillende ervaringsdeskundigen, die zelf de weg naar herstel al gevonden hebben. Hiermee willen we de cliënt extra steun bieden en motiveren om weer te gaan eten en met de problematiek aan de slag te gaan. 

Doelgroep
Deze programma’s zijn ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassenen met anorexia. De modules kunnen worden ingezet in verschillende fases: voor de behandeling, tijdens de behandeling en na de behandeling. 

De basis
De programma’s voor anorexia zijn gebaseerd op de positieve psychologie, de protocollaire behandeling van Fairburn en de terugvalpreventie Anorexia Nervosa. Omdat de behandeling van anorexia lang kan duren en zowel emotioneel als lichamelijk zwaar kan zijn, is ervoor gekozen om de programma’s op te delen in vier delen: 1) Op de wachtlijst, 2) Van start, 3) De functie en 4) Blik op de toekomst. De basis van de programma’s wordt gevormd door psycho-educatie, technieken van de cognitieve gedragstherapie, mindfulness en aspecten van de motiverende gespreksvoering. 

Korte inhoud
Door alle programma’s heen staat een positieve benadering centraal. Ook wordt continu benadrukt dat het eetprobleem en de cliënt eigenlijk los staan van elkaar. Het eerste programma is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen die gediagnosticeerd zijn met een eetstoornis, maar nog moeten wachten op behandeling. Er wordt vooral informatie vergaard over eetstoornissen en de cliënt wordt voorbereid op behandeling en herstel. Het tweede en derde programma zijn bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen met anorexia, die gestart zijn met hun behandeling. In het tweede programma worden gewerkt aan de motivatie en worden handvatten geboden om het eetgedrag te normaliseren. In het programma is er extra nadruk op de begeleiding van een ervaringsdeskundige en een diëtiste. In het derde programma wordt meer ingegaan op de functie van de eetstoornis. De nadruk in dit programma ligt op het omgaan met gedachten en emoties en ook hier worden handvatten geboden om gedachtenpatronen aan te passen en het zelfbeeld te versterken. Het laatste programma is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen met anorexia, die de eindfase van hun behandeling succesvol hebben doorlopen. In dit programma wordt aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van de aangeleerde vaardigheden en een blik op de toekomst te werpen.

Begeleiding
Yvette en Eline begeleiden de cliënt door de programma’s heen als videotherapeuten. De cliënt kan zelf een keuze maken welke therapeut het beste bij hem past. Ook kan de cliënt video’s bekijken van een ervaringsdeskundige. Zij spreekt op een toegankelijke manier over haar eetstoornis, haar behandeling en haar herstel. In het programma Van start zijn er tevens filmpjes van een diëtiste te vinden. Om een indruk te krijgen van de programma’s is onderstaande video toegevoegd. 

Gezinsondersteuning
Aangezien kind met een eetstoornis het gezin behoorlijk op de kop kan zetten is er een uitgebreide sociale omgeving ontwikkeld voor Het gezin. Ouders lopen vaak rond met veel vragen, schuldgevoelens en weten vaak niet precies hoe ze kunnen helpen. Hier wordt uitbereid bij stil gestaan. Daarnaast zijn er ook twee sessies voor broers of zussen ontwikkeld, waarin gevoelens en steun bieden aan bod komen.
 

Eetdagboeken
Als extra ondersteuning bij het weer gaan eten kan er gebruik worden gemaakt van het programma Eetdagboeken. In dit programma kan de cliënt zijn of haar eet momenten en gedachten of gevoelens registreren.  

Dit programma inzetten in jouw praktijk?
De programma zit niet standaard in het pakket, maar kan aangeschaft worden voor €9,95 per behandelaar per jaar (excl. btw). Je kunt het programma dan onbeperkt inzetten. Meer informatie? Neem contact op met de helpdesk via info@therapieland.nl of 020-7712848.

Nieuws