< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: programma's voor boulimia

Gepubliceerd op April 26, 2019, 9:35 a.m.

Samen met ervaringsdeskundigen en GZ-psychologen zijn er diverse programma’s voor mensen met een eetstoornis ontwikkeld. De cliënt wordt tijdens het volgen van de programma’s bijgestaan door verschillende ervaringsdeskundigen die zelf de weg naar herstel al gevonden hebben. Hiermee willen we de cliënt extra steun bieden en motiveren om weer te gaan eten en met de problematiek aan de slag te gaan. 

Doelgroep
Deze programma’s zijn ontwikkeld voor jongeren en jongvolwassenen met boulimia. De programma's kunnen worden ingezet in verschillende fases: voor de behandeling, tijdens de behandeling en na de behandeling. 

De basis
De programma’s voor boulima zijn gebaseerd op de positieve psychologie, de protocollaire behandeling van Fairburn en de terugvalpreventie richtlijn Boulimia Nervosa. Omdat de behandeling van eetstoornissen lang kan duren en zowel emotioneel als lichamelijk zwaar kan zijn, is ervoor gekozen om de programma’s op te delen in vier delen: 1) Op de wachtlijst, 2) Van start, 3) De functie en 4) Blik op de toekomst. De basis van de programma’s wordt gevormd door psycho-educatie, technieken van de cognitieve gedragstherapie, mindfulness en aspecten van de motiverende gespreksvoering. 

Korte inhoud
In alle programma’s staat een positieve benadering centraal. Ook wordt continu benadrukt dat het eetprobleem en de cliënt eigenlijk los staan van elkaar. Het eerste programma is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen die gediagnosticeerd zijn met een eetstoornis, maar nog moeten wachten op behandeling. Er wordt vooral informatie gegeven over eetstoornissen en de cliënt wordt voorbereid op de behandeling en herstel. Het tweede en derde programma zijn specifiek bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen met boulima, die gestart zijn met hun behandeling. In het tweede programma wordt er gewerkt aan de motivatie en worden handvatten gegeven om weer met regelmaat te gaan eten en het eetgedrag te normaliseren. In het programma ligt er extra nadruk op de begeleiding van een ervaringsdeskundige en een diëtiste. In het derde programma wordt meer ingegaan op de functie die boulima heeft. De nadruk in dit programma ligt op het omgaan met gedachten en emoties en ook hier worden handvatten gegeven om gedachtenpatronen aan te passen en het zelfbeeld te versterken. Het laatste programma is bedoeld voor cliënten die hun behandeling succesvol hebben doorlopen. In dit programma wordt aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van de aangeleerde vaardigheden en een blik op de toekomst te werpen.

Begeleiding
Yvette en Eline begeleiden de cliënt door de programma’s heen als videotherapeuten. De cliënt kan zelf een keuze maken welke therapeut het beste bij hem past. In het programma Van start zijn er filmpjes van een diëtiste te vinden. Om een indruk te krijgen van de programma’s is onderstaande video toegevoegd. 

Gezinsondersteuning
Aangezien een jongere met een eetstoornis het gezin behoorlijk op de kop kan zetten, is er een uitgebreide sessie voor de sociale omgeving/ het gezin geschreven. Ouders lopen vaak rond met veel vragen, schuldgevoelens en weten vaak niet precies hoe ze kunnen helpen. Hier wordt uitgebreid bij stilgestaan. Daarnaast zijn er ook twee sessies voor broers of zussen ontwikkeld, waarin gevoelens en steun bieden aan bod komen.

Eetdagboeken
Als extra ondersteuning bij het weer gaan eten kan er gebruik worden gemaakt van het programma Eetdagboeken. In dit programma kan de cliënt zijn of haar eetmomenten en gedachten of gevoelens registreren.  

Dit programma inzetten in jouw praktijk?
De programma's zitten niet standaard in het pakket, maar kunnen aangeschaft worden voor €9,95 per stuk, per behandelaar per jaar (excl. btw). Je kunt het programma dan onbeperkt inzetten. Meer informatie? Neem contact op met de helpdesk via info@therapieland.nl of 020-7712848.

Nieuws